

זהו הכל כמעט מוכן, הבית מצוחצח, האוכל מוכן, המפה פרוסה על השולחן, עיצוב השולחן כמעט מוכן כל שנותר הוא לסדר את הכלים והסכו”ם על השולחן לפני שהולכים לנוח לקראת האורחים.
בשלב בזה עולה לא פעם השאלה היכן שמים את המזלג והסכין ובאיזה סדר.
אז בואו נעשה קצת סדר בבלאגן, כמו לכל דבר בחיים יש הגיון בסיסי גם לצורת הסידור של הסכו”ם והכלים.
כמובן שהסידור חייב תואם לארוחה ולמנות המוגשות בה ולשיטת ההגשה.
שיטת הגשה
קיימות מספר שיטות הגשה, ולעיתים סידור השולחן מותנה בהן, או שישנם מספר אפשרויות לסידור.
- בופה – בשיטה זו מומלץ לערום את הצלחות בבופה עצמו, צלחת לכל מנה ראשונה, עיקרית, סלטים.
את סט סכו”ם יוקרתי ניתן להניח גם במערום על הבופה, אך יותר יוקרתי ומרשים שהוא מונח על השולחן לפי הסדר שנפרט בהמשך. - מרכז שולחן – בשיטה זו שבה כל המנות יונחו במרכז השולחן כמובן שכל הכלים והסכו”ם אמורים להיות מסודרים על השולחן.
- הגשה אישית – גם בשיטה זו כל הכלים והסכו”ם מסודרים על השולחן.
התפריט קובע
בחירת הכלים והסכו”ם תלויה מאוד בתפריט של המנות וגם השתייה.
צריך להבין שבמערכות כלים וסכו”ם יש שימוש שונה לכל פריט, יש כוס שמתאימה ליין אדום אשר שונה מזו של הלבן, ויש סכו”ם שונה למנת דג ולעיקרית.
כך שאנו מסדרים את השולחן הוא כפוף לתפריט, ואם אין מרק אז לא צריך כף או קערת מרק.


בואו נתחיל
קו מנחה סדר הוצאת המנות כך גם הכלים והסכו”ם.
- צלחות – עיקרית ראשונה מעליה צלחת למנה ראשונה, ואם יש מרק אזי היא מרקיה תהיה העליונה (לא חובה במידה ומגישים את המרק אישית).
רצוי גם לשים צלחת קטנה לסלטים וללחם מעל הצלחת מצד שמאל. - כוסות – כוס יין אדום מעל להב הסכין, כוס שתיה קלה או מים משמאל לכוס יין.
- סכינים – מצד ימין שסכין מנה ראשונה היא החיצונית והעיקרית קרובה לצלחת.
במידה ויש דג במנה ראשונה מומלץ לשים סכין תואמת. - מזלגות – מצד שמאל על אותו העיקרון של הסכינים מזלג למנה ראשונה היא החיצונית ועיקרית קרובה לצלחת.
מזלג קינוחים תונח מעל הכפית קינוחים. - כפות וכפיות – כף מרק במידה ומוגש תונח מצד ימין של הסכין של המנה העיקרית.
כפית תונח מעל הצלחת כאשר ראש הכפית פונה לשמאל. - המפית – בהתאם לעיצוב מצד שמאל לצלחת, או על הצלחת בקיפול ייחודי, אפשרי כמובן גם בכוס. הקפידו על קיפול אחיד ומדויק.
כללי ברזל
- להימנע מעיצובים או כלי הגשה מדהימים ככל שיהיו גבוהים אשר יכולים להסתיר את האורחים וליצור חיץ.
- אתם נחים מהארוחה נהוג לשים את הסכום בהצלבה על הצלחת, סיימתם לבריאות את הסכו”ם להניח באלכסון על הצלחת.
- אם אתם מרגישים חופשיים עם האורחים שלכם אפשר לבקש באופן ישיר או בצורה עקיפה להניח את הניידים בצד וליהנות בלי הפרעות סלולריות לארוחה כייפית ומהנה.
וכל שנותר לנו זה לאכל לכם בתיאבון.